ניווט מהיר
מאת: רינה יוגל / “מכללת טקסטלי”
שיווק באמצעות סיפור, סטוריטלינג (Storytelling), הוא אחד הטרנדים הלוהטים של כתיבה שיווקית, אומרים אנשי הפרסום והמשווקים הגדולים, אך אם נתבונן בעיון נגלה שהכתיבה השיווקית של המאה עשרים ואחת לא חידשה לנו דבר. עוד משחר ההיסטוריה אנשים אהבו לספר סיפורים. הם יצרו סיפורים טובים ריתקו את השומעים, הצליחו לגעת באנשים ולחבר אותם אל הסיפור.
הכתיבה השיווקית בעידן החדש צעדה צעד קדימה, היא הפכה את הסיפור לכלי שיווקי, היא מספרת סיפורים שמטמיעים את המסרים השיווקיים ומניעים לפעולה.
שיווק באמצעות סיפור הוא שימוש בטכניקה שבאמצעותה אנחנו יוצרים סקרנות, קשב גבוה וקשר עם קהל היעד, גורמים המשפרים באופן משמעותי את הביצועים השיווקיים של כל עסק.
שיווק באמצעות סיפור
אז מה זה סטוריטלינג? סטוריטלינג זוהי טכניקת כתיבה המשמשת אותנו לשיווק של העסק שלנו. באמצעות שימוש בטכניקות של סיפורים אנו משיגים סקרנות וקשב גבוה, גורמים המובילים להטמעת המסרים השיווקיים. סיפורים הם אחד מהכלים העוצמתיים הנמצאים בארגז הכלים של אנשי השיווק והפרסום
הכתיבה השיווקית צריכה להיות כתיבה חמה, היא צריכה לרגש את הלקוח הפוטנציאלי ולחבר אותו לערכים של המותג או לנותן השירות. תוכן שיווקי חם מעורר חוויה רגשית, מעורר הזדהות של הלקוח עם המותג ומאפשר לנו ליצור קשר עמוק עם קהל היעד שלנו. הסיפור הוא הגשר של בעלי העסקים ללב הצרכנים, גשר יציב שעוזר לנו להפוך לקוחות מתנדנדים ללקוחות משלמים, גשר שאותו קשה לבנות באמצעות נתונים ועובדות.
דמיינו לעצמכם מה קורה שכשאתם נכנסים לחנות ואת פניכם מקבלת מוכרת זעופת פנים או כאשר מוכרת חייכנית ואדיבה מתעניינת בכם ועוזרת לכם לבחור. מתי תצאו מהחנות בידיים ריקות ומתי בידיים מלאות? התשובה ברורה. בכתיבת התוכן אנחנו לא פוגשים את הלקוחות פנים אל פנים ולא יכולים לחייך ולהיות אדיבים ושמחים, אבל אנחנו כן יכולים לעורר חיבה מצד הלקוח, איך נעשה את זה? באמצעות סיפור טוב.
אתרי האינטרנט, הבלוגים דפי פייסבוק ועוד מוצפים בתוכן שיווקי. מחקר שנעשה בתחום כתיבה שיווקית באינטרנט מלמד שאנשים זוכרים הרבה יותר טוב סיפורים מאשר עובדות. הנתונים מלמדים כי את הסיפורים זוכרים פי עשרים ושניים מאשר את העובדות.
מחקרים רפואיים מלמדים כי השינויים הנוירולוגיים המתרחשים במוח של האדם כאשר הוא מקשיב לסיפור, שונים מאוד ממה שמתחולל במוח כאשר הוא נחשף לעובדות ולנתונים יבשים. את העובדות והנתונים אנו שוכחים מיד, אבל אם הסיפור הוא סיפור טוב ומרגש, סיפור שיוצר מעורבות, מעורר למחשבה וגורם להזדהות, אותו אנחנו לא שוכחים אותו.
הסופרת האמריקנית הפופולארית מיה אנג’לו הגדירה את זה בצורה נהדרת: “אנשים ישכחו מה אמרת ומה עשית, אבל לעולם הם לא ישכחו מה גרמת להם להרגיש”.
בואו ללמוד איך כותבים סיפור טוב!
כתיבה של סיפור שיווקי דומה מאוד לכתיבה השיווקית, אך במקום להעביר את המסר השיווקי באמצעות נתונים ועובדות, אנו מעבירים אותו באמצעות סיפור, באמצעות חוויה והזדהות.
סיפור טוב הוא סיפור שיש לו מבנה, התחלה אמצע וסוף, ויש לו מכלול מרכיבים.
ספרו מה היה החלום שלכם, מה היה הטריגר שהניע אתכם לפתוח את העסק, למה אתם עושים את מה שאתם עושים.
בכל מסע עסקי יש קונפליקט, יש בעיות, יש רצונות, יש מכשולים והתגברות על המכשולים. ספרו עליהם!
בסיפור העסקי צריך לפרט את התועלות שהלקוח הפוטנציאלי יפיק מרכישה המוצר או השירות שלכם. אתם צריכים ללחוץ על נקודת הכאב ולגרום ללקוח להנהן בראש ולומר: “נכון, זו בדיוק גם הבעיה שלי”, ואז לתת לו את הפתרון.
כותב תוכן שיווקי מקצועי ייצור בקורא את ההרגשה שהוא יכול לתת בבעל המוצר אמון, שלא רק שהוא מבין אותו, אלא הוא גם יכול לעזור לו.
אתם יכולים לבחור מגוון נושאים לכתיבה, אפשר לספר איך הצלחתם להתגבר על הבעיה שרלוונטית גם לקהל היעד שאליו אתם פונים, תוכלו לספר סיפורי הצלחה ולעודד את הגולשים להצטרף אל ההצלחה, ניתן להביא עדויות של לקוחות ועוד.
אני לעולם לא אשכח מה גרם לי לקדם את האתר שלי ברשת באמצעות קידום אתרים. זה היה סיפור של בעל עסק שניסה לשווק את המוצרים שלו בכל דרך ובכל מחיר, אך ללא הצלחה. כאשר הוא הבין שהעתיד טמון ברשת האינטרנט, הוא בנה אתר והחליט לקדם אותו בקידום אורגני. הוא מתאר בסיפור את ההשקעה הרבה, את ההתלבטויות ואיך ולמה הוא החליט לצאת לדרך. אחרי שהזדהיתי עם הבעיה שלו, עם ההתלבטויות וההתמודדות, התרגשתי מאוד מההצלחה שלו והחלטתי לקדם גם את האתר שלי בקידום אורגני.
כשפתחתי את קורס כתיבה שיווקית, החלטתי לספר את הסיפור שלי , מה גרם לי לפתוח את הקורס. הייתי מורה, אהבתי את ההוראה, אך לא הצלחתי לגמור את החודש וחיפשתי הכנסה נוספת. מאחר ואהבתי לכתוב החלטתי ללמוד קופירייטר, עסקתי בכתיבת תוכן לאתרי אינטרנט והצלחתי להרוויח עוד כמה אלפי שקלים בחודש.
כשהגיעו אליי אנשים לקורס שמתי לב שחלק גדול מהן היו מורות שחיפשו גם הן הכנסה נוספת. ומה למדתי מזה? שידעתי ללחוץ על נקודת הכאב, לגרום להן להזדהות עם הבעיה ולאמץ את הפתרון שהצעתי להן.
אל תעמיסו מדי הרבה פרטים בסיפור אחד, כתבו אותו פשוט, ללא ניסוחים פתלתלים ומורכבים, כתבו כתיבה זורמת ללא סופרלטיבים וללא מילים גבוהות. אל תשתמשו בז’רגון מקצועי, כתבו בגובה העיניים ופנו לכל אחד, גם למי שלא מבין את המונחים המקצועיים בתחום שבו אתם עוסקים. מושגים ומונחים מקצועיים יבלבלו את הקורא ויסיטו את דעתו מהעיקר.
ציירו את השינוי. אם אתם למשל עוסקים בדיקור סיני, תארו ללקוחות הפוטנציאליים את הכאבים והבעיות שמהם הם סובלים עכשיו, ואיך הם ירגישו אחרי שהם יעברו את הטיפול.
אל תכתבו במילים יבשות, תציירו אותם, במקום לכתוב “מזג האוויר היה נפלא” תתארו את השמיים הכחולים, את קרני השמש המלטפות, את האוויר הצח, את הטבע המתעורר ועוד. במקום לכתוב “סבלתי כאבים עזים”, תארו את הכאבים, כמו למשל, בכל פעם שהזזתי את הרגל הרגשתי מכה עזה כאילו מישהו מכה בי בפטיש, לא יכולתי לסבול יותר ועוד.
לכל סיפור צריך להיות מסר, זו המטרה הראשונה של כתיבה שיווקית לעסקים. סיפור שיווקי בלי מסר דומה למשחק כדורגל בלי להבקיע גול. את המסרים הטמיעו בתוך הסיפור. אל תסיימו את הסיפור עם תובנה ברורה, תנו לקורא קרדיט שהוא מבין את המסר השיווקי בלי שתסבירו לו אותו בסיום הסיפור.
אל תשכחו להניע לפעולה, העניקו השראה לפעולה אקטיבית ומידית. סטוריטלינג טוב כולל בתוכו הנעה לפעולה, אך בשונה מהכתיבה השיווקית הרגילה שבה אנו אומרים לקורא במילים ברורות מה לעשות ואיך לעשות, בסיפור השיווקי אנחנו צריכים להטמיע משהו שיגרום לקוראים לקום לעשות מעשה עם הסיפור שאותו הם סיימו עכשיו לקרוא.
אולי יעניין אותך לקרוא – סקירה מקיפה על וואצאפ ווב
שיווק באמצעות סיפור
שיווק באינטרנט באמצעות סיפור מתאים כמעט לכל דבר ובמיוחד בתחומים שבהם המלחמה על דעת הקהל היא מלחמה בלתי פוסקת. אם רוצים לבלוט וללכוד את לב הצרכנים בשוק רווי מסרים שיווקיים, השימוש בסטוריטלינג יעשה מצוין את העבודה.
סטוריטלינג הוא כלי שיווקי מצוין לפרסום באתרי אינטרנט, בפוסטים ברשתות החברתיות (פייסבוק/ טוויטר), בבלוגים, בכתבות תדמית בדוא”ל, בדפי מכירה ונחיתה ועוד. אם תלמדו להשתמש בו נכון, בכל מקום שתשתמשו בו, הוא יביא לכם לקוחות חדשים והרבה עבודה.
כתיבה שיווקית לאינטרנט
כישרון מולד או משהו שאפשר ללמוד? לא צריך להיות בעל כישרון מולד או ויצירתי במיוחד כדי ללמוד איך כותבים כתיבה שיווקית או כתיבת תוכן. כתיבה של תוכן מבוססת על 80% טכניקה ותבניות ועל 20% יצירתיות.
אם אתם רוצים ללמוד איך כותבים כדי לעבוד ככותב תוכן שיווקי או כדי לקדם את העסקים שלכם ברשת, הצטרפו אליי לקורס כתיבה שיווקית. אני אלמד אתכם טכניקות פשוטות וקלות ליישום שבעזרתן תוכלו להיות כותבי תוכן שיווקי ומנהלי מדיה חברתית מקצועיים ומבוקשים.