בעידן הדיגיטלי רשת האינטרנט הפכה להיות חלק בלתי נפרד משגרת היום יום של אנשים רבים. אנו מחפשים ברשת מידע על כל דבר כמעט, לפני שאנו בוחרים רופא, אנו מחפשים מידע על הרופא, לפני שאנחנו מזמינים בעל מקצוע, אנו מחפשים עליו חוות דעת והמלצות ועוד.
כמעט אין תחום שבו אנחנו לא משתמשים בשירותים השונים ובתוכן שמציעים לנו בעל אתרים, בלוגרים, פורטלים ייחודיים, מגזינים ועוד.
אך בעוד שהמידע ברשת זמין כמעט לכולם, עבור למעלה ממיליון וחצי בעלי מוגבלויות החיים בתוכנו, הוא לא זמין. הנגשה של האתרים ושל המידע המתפרסם ברשת תאפשר גם לבעלי המוגבלויות ליהנות מהמידע, מתוכן ומהשירותים הנגישים לכולם ברשת האינטרנט.
אני ממליץ לכם מאוד כי אני משתמש בו - אתם יכולים לראות אותו בצד ימין של המסך.
נגישות אתרים – מה אומר החוק?
בשנת 1998 חוקק בישראל חוק שוויון זכיות לאנשים בעלי מוגבלויות. מכוח החוק תוקנו תקנות רבות ואחת מהן היא הנגשת אתרי אינטרנט.
תקנה מספר 35 בחוק השוויון לבעלי מוגבלויות מחייבת את כל בעלי האתרים ברשת האינטרנט להנגיש את האתרים כדי לאפשר גם לאנשים עם מוגבלויות ליהנות מכל היתרונות שרשת האינטרנט מציעה.
תקנות השירות קובעות כי כל אתר אשר נותן שירות ציבורי או מידע העשוי להועיל לציבור חייב להיות נגיש.
כל המידע, כל התוכן וכל המרכיבים אשר כלולים בממשק המשתמש חייבים להיות מוצגים בדרך מונגשת, בדרך המאפשרת לבעלי המוגבלויות ליהנות מהם באמצעות החושים הזמינים שלהם.
וכך לדוגמא:
אם הגולש סובל מקשיים בראיה תהיה לו אפשרות להגדיל את הגופן או להיעזר בקורא תוכן, תוכנה ייחודית אשר מקריאה לו את התוכן באתר. את כתיבת התוכן באתר יש להתאים לשימוש בקורא התוכן.
אם הגולש סובל מקשיי שמיעה, חשוב לצרף לסרטוני הווידאו המוצגים באתר כתוביות ומילים אשר מתארות את התוכן של סרטי הווידאו.
אם הגולש סובל ממוגבלות מוטורית, ממשק המשתמש וכל הניווט באתר צריך לפעול באמצעות פעולות שגם בעל המוגבלות יכול לבצע. אם לדוגמה, הגולש בעל המוגבלות מתקשה בהפעלת עכבר, יש לאפשר לו להשתמש בממשק ובניווט באמצעות המקלדת.
נגישות אתרים – איך הנגשת האתר מסייעת לבעלי העסקים
מעבר למחויבות החוקית להנגשת האתר, בעלי האתרים יכולים להפיק תועלות נוספות מהנגישות האתר.
נתוני הסטטיסטיקה מלמדים כי בישראל כי למעלה מעשרים וחמישה אחוזים מישראל סובלים ממוגבלויות שונות, ובעולם הרחב המספרים אפילו גדולים יותר. עד היום אוכלוסיית המוגבלים נתקלה בקשיים בשימוש באתרים ולכן, ברוב הפעמים, הם לא היו בין קהל הגולשים במרבית האתרים.
הנגשת האתר מאפשרת לבעלי האתרים להגדיל את הפוטנציאל של המשתמשים ולהגיע אל קהל יעד חדש שעד היום הם לא הגיעו אליו. הגדלת מספר הגולשים בעשרות אחוזים תגביר את התנועה אל האתר ותאפשר לבעלי האתרים לבצע מספר גדול בהרבה של עסקאות ומכירות.
ביצוע ההתאמות כפי שמחייב החוק של נגישות אתרים משפרת את התאימות למנועי החיפוש ומציבה את בעל האתר במקום גבוה יותר בדירוג התוצאות בגוגל. בעלי אתרים שהנגישות את האתר מדווחים כי כמות הכניסות אל האתר גדלה בצורה משמעותית.
הנגשת הניווט והעמודים באתר הופכת את האתר לידידותי למשתמש ולא רק לבעלי המוגבלויות. כל הגולשים נהנים מאר נוח וקל לניווט, הם נשארים באתר יותר זמן ושמחים לחזור אליו. כאשר הגולשים חוזרים שוב ושוב, מנוע החיפוש גוגל רואה באתר אתר סמכותי, מעניק לאתר “נקודות טובות” ומקדם אותו בתוצאות הדירוג.
לסיכום, הנגשת אתרי האינטרנט אינה רק מחייבת מבחינה חוקית, אלא מהווה גם תבונה עסקית. בעלי עסקים המנגישים את האתר נהנים מהגדלת קהל הלקוחות הפוטנציאלי בעזרת קידום אתרים אורגני במנועי החיפוש.
שאלות ותשובות
אם גם האתר וגם האפליקציה מספקים את אותם השירותים ואת אותו המידע, אפשר לבחור ולהנגיש רק אחד מהם. חשוב לפרסם את זה כחלק מהסדרי הנגישות לידיעת הגולשים.
כן. החוק בישראל מחייב להנגיש את התוכן באתר בכל השפות.
האם בעלי העסקים יכולים להרוויח מנגישות אתרים?
* גילוי נאות – בעמוד זה ישנם קישורים שסחבק מקבל עמלה קטנה אז אם אתם נרשמים אשמח לפרגון הזה 🙂