בואו ללמוד איך עבודה מהבית בשוק ההון יכולה להביא לכם כסף רב!
מאת: רינה יוגל / מכללת טקסטלי
נגיף הקורונה הביא עמו תקופה קשה לכלכלה. עובדים רבים הוצאו לחל”ת והם לא יודעים מתי, ואם בכלל, הם יחזרו לעבודה, אנשי עסקים רבים איבדו את העסק שלהם ועוד. רבים מחפשים דרכים חדשות לעבודה מהבית בשביל להתפרנס בכבוד ובוחרים לעשות כסף מהבית בזכות במסחר בשוק ההון.
להשקיע בבורסה יש יתרונות רבים, אין לכם תלות בבוס, אתם אדונים לעצמכם, אף אחד לא יפטר אתכם, תוכלו להרוויח הרבה כסף, בכל מצב, גם כשהשוק נמצא בעלייה וגם כשהוא נמצא בירידה, לא צריכים להשקיע במלאי, לא צריכים להשקיע בפרסום, אתם לא צריכים לשכור משרד או חנות, את המסחר בשוק ההון אפשר לבצע מהבית ויש לו את כל היתרונות של עבודה מהבית.
אל תגידו, שוק ההון זה לא בשבילי, אל תגידו אני לא מבין בזה ואני פוחד להפסיד, אל תחליטו כלום עד שתקראו את המדריך הזה, אולי בסיום הקריאה תחליטו שהמסחר בשוק ההון הוא אופציה נהדרת שכדאי גם לכם להשתלב בה.
מה זה שוק ההון?
שוק ההון זו פלטפורמה המאפשרת לכל מי שצריך הון כספי, לגייס אותו. לשוק ההון יש תפקיד חשוב בזירת המסחר, הוא מפגיש בין מי שזקוק להון לבין מי שיש לו הון ומחפש אפיק להשקעה.
בעשורים האחרונים הפך שוק ההון לפלטפורמה עולמית משומנת ויעילה המאפשרת לאנשים בכל פינה בעולם להשקיע בחברות מסחריות באופן מידי ואפקטיבי. בנוסף למסחר בין חברות מסחריות למשקיעים הפרטיים, שוק ההון מהווה גם כלי חשוב לייצוב המשק בידי הממשלות. ממשלות העולם פונות אל שוק ההון כדי לגייס הון מהציבור, להשקיע אותו בהווה ולהחזיר את ההלוואה למשקיעים לאורך שנים רבות קדימה.
שוק ההון – מושגים שחובה להכיר
ריבית– ריבית היא התמורה שאותה מקבלים עבור השימוש בכסף. הריבית ניתנת על פיקדונות ומשולמת עבור ההלוואות שמעניקים לנו מוסדות פיננסיים שונים.
ריבית דריבית – ריבית זו מחושבת לא רק על סכום ההשקעה שלכם אלא גם על הריבית שתצברו בתקופה הקודמת.
החישוב עובד כך: השקעתם 10,000₪ בחודש הראשון הרווחתם 10% על ההשקעה שלכם, סכום ההשקעה שלכם שווה היום 11,000₪ בחודש השני הרווחתם עוד 10% סכום ההשקעה שלכם יהיה שווה בסוף חודש שני = 12,100₪ – קיבלתם 100₪ נוספים כל הריבית שהרווחתם בחודש ראשון.
החכם באדם איינשטיין אמר בפרוש: “ריבית דריבית היא הפלא השמיני בתבל. מי שמבין זאת, מרוויח. מי שלא – משלם.”
לכל הנוסחה לחצו כאן
מדד המחירים לצרכן הוא מדד אשר בודק את התייקרות המחירים במשק ומסייע לקבוע את ערך הכסף לאורך זמן.
תשואה זוהו הרווח על הכספי שאנו מקבלים על ההשקעה.
מנייה– היא למעשה בעלות על חברה מסוימת. כאשר אנחנו קונים מנייה של חברה מסוימת, אנחנו הופכים לשותפים בחברה. הבעלות על המניות מעניקות למחזיק בהן זכויות שונות כמו השתתפות והצבעה באסופת החברה וקבלת דיווידנדים.
איגרת חוב – בקיצור אג”ח, היא הלוואה שהחברה לוקחת מהציבור עם שיעור מסוים של ריבית. על האג”ח. כמו בהלוואה, יש שני תשלומים, החזר הקרן ותשלום הריבית. גובה הריבית ודרך התשלום נקבע בהתאם להסכם האג”ח.
כתבי אופציות– הם ניירות ערך המקנות למחזיק בהן זכות לרכוש מניות במחיר קבוע מראש. אם מחיר המנייה של החברה עולה, זכאי המחזיק לממש את ההפרש בין האופציה לבין מחיר המנייה. בחברות רבות נוהגים לתת לעובדים אופציות כדי לתגמל אותם במקרה שהחברה מצליחה בעסקים.
תעודת סל – זוהי דרך שבה אפשר להשקיע בערך של מדד או בנכס מסוים.
קרן נאמנות זהו הסדר משפטי המאפשר למספר גדול של משקיעים להשקיע ביחד בקרן המנוהלת על ידי מנהל הקרן. מנהל הקרן מרוויח דמי ניהול קבועים מראש המשולמים על ידי המשקיעים. בשוק יש קרנות נאמנות שונות בדרגות סיכון שונות, יש קרנות נאמנות המשקיעות באגרות חוב ויש קרנות נאמנות המשקיעות במניות. הקרנות המשקיעות במניות הנחשבות למסוכנות יותר.
מה זה בורסה?
הבורסה היא שוק המפגיש בין מוכרים, בעלי מניות קיימים, לבין קונים פוטנציאליים המעוניינים לקנות את המניות שאותם רוצים המוכרים למכור.
גם המוכרים וגם הקונים שולחים לבורסה פקודות של קנייה או מכירה לסחור במניות. הבורסה מנסה להפגיש בין מוכר לבין קונה כדי שהעסקה תתבצע והמניות יחליפו ידיים.
בעבר הפגישה בין המוכרים והקונים התבצעה באופן ידני, דרך צעקות ותנועות ידיים של ברוקרים שעמדו באולם המסחר בבורסה והכריזו על הפקודות שקיבלו מהלקוחות שלהם. כיום השיטה הזו חלפה מהעולם והמסחר מתבצע באופן אלקטרוני.
הדינמיקה של הבורסה מזכירה מכירה פומבית. המוכרים מציעים את המחיר הגבוה שבו הם יסכימו לקנות את נייר הערך והמוכרים מציעים את המחיר הנמוך ביותר שבו הם יסכימו למכור את נייר הערך. כאשר שחקן אחד בשוק נכנע והולך לקראת השני, לדוגמה, כאשר המוכר שרוצה להיפטר מהמניה מוריד את המחיר והקונה מסכים לקנות במחיר הזה, העסקה מתבצעת ושער המנייה נקבע לפי העסקה האחרונה שבוצעה.
אם מספר הקונים עולה על מספר המוכרים, שער המנייה תעלה, ולהפך, כאשר ההיצע יעלה על הביקוש ומספר המוכרים עולה על הקונים, שער המנייה יורד.
איך סוחרים בבורסה?
שלב א – בחירה בין בנק או בית השקעות?
אם החלטתם לסחור בבורסה ואתם רוצים להשקיע בכוחות עצמכם אתם צריכים לבחור את הפלטפורמה שדרכה תסחרו.
מבחינה טכנית אף משקיע אינו יכול לשלוח פקודות לבורסה סתם כך, הוא צריך לפעול באמצעות גוף מתווך, גוף שקיבל הרשאה מיוחדת לסחור בבורסה ויש לו קו תקשורת ישיר היישר אל זירת המסחר בבורסה.
הגופים האלו נקראים “חברי בורסה” והם משדרים אל הבורסה פקודות קנייה ומכירה שהם קיבלו מהלקוחות שלהם. “חברי הבורסה” הם כל הבנקים בישראל או חש”ב, חבר שאינו בנק, שהם חברות השקעות המפוקחות על ידי הבורסה ועל ידי רשות ניירות הערך.
באופן טבעי, רוב האנשים בוחרים בבנק שבו הם מנהלים את חשבון העובר ושב, אך לעומת בתי ההשקעות הבנקים גובים עמלות יקרות באופן משמעותי מאשר חברות ההשקעות.
שלב ב- פתיחת חשבון
אם החלטתם לסחור דרך הבנק, אתם צריכים להודיע לבנק שאתם מעוניינים לבצע פעולות בניירות ערך. פקיד הבנק יחתים אתכם על כמה ניירות, ואתם יכולים לצאת לדרך.
אם אתם עומדים בתנאי הבאים: ומעל גיל שמונה עשרה, יש לכם חשבון בבנק בישראל ואתם תושבי מדינת ישראל, תוכלו לפתוח חשבון בבית השקעות.
כאשר תפנו אל בית ההשקעות תתבקשו למלא פרטים מזהים, להצהיר על כשרות משפטית ולפרט את האזרחות שלכם. בנוסף, יש לצרף צילום של תעודת זהות ואסמכתא על ניהול חשבון בנק.
בשלב הבא תידרשו לחתום על שורה של הסכמים והצהרות לאשר את תעריף העמלות, להצהיר שאתם הנהנים היחידים בחשבון ועוד. לאחר שמילאתם את כל השאלונים וחתמתם בחתימה דיגיטלית, נציג בית השקעות ייצור אתכם קשר, ינהל אתכם שיחת היכרות קצרה ובסיומה הוא יעניק לכם את פרטי הגישה אל מערכת המסחר.
שלב ג’– הפקדת כספים בחשבון ההשקעות
כדי לממן את פעולות המסחר עליכם להעביר כסף אל החשבון שלכם בבית ההשקעות. אם אתם מעוניינים לסחור במכשירים פיננסיים הנסחרים במטבע זר תצטרכו לבצע המרת מטבע.
כעת אתם יכולים לצאת לדרך ולסחור דרך בית ההשקעות. אתם שולחים פקודות קנייה לבורסה באמצעות הברוקר, בית ההשקעות, הברוקר שולח את הפקודה לזירת הבורסה, פקודת הקנייה פוגשת פקודת מכירה, או להפך, והעסקה מתבצעת.
יש סוגים שונים של פקודות
LMT – זוהי פקודה הניתנת במגבלת שער. המחיר שהגדרתי הוא המחיר המקסימאלי שבו אני מוכן לקנות או למכור את המנייה. רק כשהמניה תגיע למחיר שהגדרתי, הפקודה תישלח לזירת המסחר.
MKT-זהו מחיר השוק. כאשר אנחנו משדרים פקודת MKT משמעות הדבר שאנחנו מוכנים לקנות או למכור בכל מחיר שיש בשוק בזמן שידור ההוראה.
StopLimit – זוהי פקודה שתתבצע כאשר שערה במנייה יהיה שווה לשער שהוגדר בפקודה. לדוגמא, אם שער המנייה ירד מתחת למחיר שהגדרנו, המנייה תימכר. מטרת הפקודה היא למנוע הפסדים.
StopLoss – פקודה זו מיועדת לעצור הפסדים בהשקעה. כאשר מניה יורדת מתחת למחיר העצירה שביקשת ההזמנה נכנסת לספר הפקודות של השוק והיא מבוצעת במחיר שקבעת.
לדוגמא, סוחר רשאי לקנות מניה ומבצע stop-loss בהפסד בגובה 10% מתחת למחיר הרכישה. במידה והמניה תרד 11% או 16% פקודה זו תופעל והמניה תימכר כסדר שוק ותצמצם את ההפסדים.
BuyAbove – פקודה זו מאפשרת לכם להפעיל טריגר למנייה שרק וכאשר היא חצתה את המחיר שהגדרתם מראש הפקודה שלכם תיכנס לספר הפקודות של הבורסה.
TakeProfit – פקודה זו יכולה למנוע מכם להפסיד רווחים שהצלחתם לקבל ממניה (בדיוק ההיפך מפקודת StopLoss שמונעת הפסדים)
לדוגמה: אתם מחזיקים/ רכשתם מניה ששער השוק שלה הינו 10 ₪ ולפי התחזיות שלכם המניה יכולה לזנק בגבוה של לפחות 20% מהשער הנוכחי, אתם תתנו פקודת TAKE PROFIT שתיכנס לספר הפקודות רק כאשר שער המניה יגיע למחיר של 12 ₪.
כאשר טריגר זה נכנס לפעולה, הוראת המכירה של המניה תיכנס לספר הפקודות ותימכר לפי מצב השוק.
IOC (Immediate or Cancel)- פקודה זו קובעת לביצוע מידי של שער המניה, גם אם בוצע מכירה חלקית.
לדוגמה, יש לכם 1000 מניות ומכרתם רק 550 מניות הפקודה תבוטל מיד לאחר המכירה, כך שלאחר הפעולה יישארו לכם 450 מניות שלא נמכרו.
FOK (Fill Or Kill) – פקודה זו מאפשרת לסוחרים להפעיל התניות על ביצוע עסקת רכישה/מכירה של מניות ובכמות המבוצעת – אחרת הפקודה לא מבוצעת כלל.
לדוגמה, שלחתם פקודת FOK לספר הפקודות של הבורסה לרכוש 1000 מניות במחיר של 100 ש”ח לאחר מס’ דק’/ שעות יש רוכש חדש שרוצה לרכוש את המניות שלך מחיר של 100 ש”ח אבל הוא רוצה רק 900 מניות ולא 1000 כפי שהצעת, המכירה לא תבוצע.
איך לבחור מניות?
ישנם המון דרכים לבחור מניות להשקעה, אני ארשום כאן שתי דרכים נפוצות יותר לבחירה של מניות לרכישה.
בדרך הראשונה היא דרך הביצועים של החברה. חשוב לדעת שמחיר המנייה מבטא את יכולת החברה לייצר רווחים ומזומנים בעתיד, ולכן חשוב להתייחס לביצועים של החברה, לנתח את הדוחות הכספיים, לעקוב אחרי ההודעות לבורסה ולהעריך את הרווח העתידי של החברה – מכאן תוכלו לקרוא דוחות ולקבל הודעות מתפרצות על מניות/ קרנות נאמנות ועוד
השיטה השנייה זוהי שיטה של ניתוח טכני שלפיה ניתן לקרוא ולהבין את המגמה של המנייה, עלייה או ירידה, באמצעות גרפים. ההנחה היא שהכול מתבטא בגרף המשקף את המגמה של המנייה. חסידי השיטה עוקבים אחרי הגרף החודשי, הגרף היומי, השבוע והשנתי של המניה ואם הגרף חזק מספיק או חלש, זהו הסימן להיכנס או לצאת מהמסחר במנייה.
איך מתבצע המסחר בפועל?
המסחר בבורסה מתנהל באמצעות מערכת מחשבים בשם רצף המאפשרת מסחר רציף. לב המערכת הוא מחשב הבורסה. רשת תקשורת משוכללת מחברת בין מחשב הבורסה לבין המחשבים של חברי הבורסה וכך אפשר להעביר פקודות קנייה או מכירה מכל סניף של חבר בורסה בכל רחבי העולם – שעות המסחר בבורסה.
בכל יום מסחר, יש מספר שלבים. טרום הפתיחה, מסחר הפתיחה, המסחר הרציף, טרום הנעילה ומסחר הנעילה.
שלב טרום הפתיחה – הוא השלב הראשון בשלבי המסחר בבורסה. זהו השלב שבו מוזרמות פקודות לקנייה ולמכירה של ניירות ערך למחשב המסחר בבורסה, אולם עדיין לא מתבצעות עסקאות.
שלב מסחר הפתיחה – הוא השלב שבו מתבצע מסחר רב צדדי בכל נייר ערך בנפרד, ובסופו נקבע לכל נייר מחיר (שער הפתיחה). עסקאות הנובעות מפקודות שהוגשו בשלב טרום הפתיחה מבוצעות על פי שער הפתיחה. שלב מסחר זה נמשך שניות ספורות.
שלב המסחר הרציף – הוא השלב שבו מתקיים מסחר דו-צדדי, כאשר כל עסקה מתבצעת בשער שנקבע במפגש בין פקודת הקנייה ופקודת המכירה.
שלב טרום הנעילה – זהו שלב שבו מוזרמות למחשב המסחר בבורסה, פקודות לקנייה ולמכירה של ניירות ערך, אך לא מתבצעות עסקאות. פקודות אלו מצטרפות לפקודות שהוגשו בשלבי מסחר קודמים אולם טרם בוצעו. שלב זה נמשך בין תשע לאחת עשרה דקות.
שלב מסחר הנעילה – הוא השלב האחרון מבין שלבי המסחר בבורסה, שלב שבו מתבצע בכל נייר ערך בנפרד, מסחר רב צדדי ובו נקבע לכל נייר מחיר, שער מסחר הנעילה. במסחר הנעילה מבוצעות עסקאות בשער הנעילה הנובעות מפקודות שהיו בספר הפקודות בשלב טרום הנעילה. בסיום התהליך נקבע שער הנעילה.
לסיכום, המסחר בשוק ההון זהו מסחר מרתק ומתגמל. אם אתם מחפשים עבודה מהבית, כדאי לכם ללמוד ולהתמקצע בשוק ההון. אם תהיו טובים, רק השמיים יהיו הגבול!