כתבה זו נועדה לתת לגולשים שלי ידע חשוב מאוד בתחום של השקעות פיננסיות על בסיס קהילה דיגיטלית (נדבר על זה בהרחבה בהמשך הכתבה).
בעזרת שיתוף פעולה מעניין, מקס פרידמן האלוף החליט לשתף אותנו בידע הנרחב שלו בעולם של השקעות פיננסיות בכתבה איכותי ומקצועית, אני ממליץ לכם לא לדלג על אף פיסקה.
לפני שאני צולל לקהילות והשקעות פיננסיות, אגדיר ראשית מהי קהילה, מהי קהילה דיגיטלית, ומה הופך קבוצה של אנשים לקהילה.
בצורה הכי פשטנית, קהילה היא קבוצה של אנשים בעלי תחום עניין דומה החוברים לטובת קידום מטרה משותפת.
ומה שהדיגיטל מסייע בו – זה שהוא “מבטל” את המרחק הפיסי בניהם, כך שהשיח בין חברי הקהילה יכול לעשות מכל מקום בעולם.
מה שמייחד קהילות ומה שהופך קבוצת אנשים רנדומלית לקהילה – זהו “משולש הערך”.
בקודקוד אחד של המשולש יש את “מנהל הקהילה (בעל/ת העסק)” ובשני הקודקודים האחרים – “חבריה”.
כאשר ישנו ערך (תוכן, קשרים, תמיכה, במה, תגמול, חשיפה) שעובר בין כל קודקוד – ממנהל הקהילה לחבריה>> חברי קהילה לחברי קהילה >> חברי הקהילה חזרה למנהל הקהילה.
מהו אותו הערך שמקבל כל אחד מהקהלים בקהילה:
- קהל הליבה (הקהל עבורו הקהילה הוקמה) מקבל המון אינפורמציה, תמיכה ומענה לשאלות.
- הקהל המקצועי מקבל במה וחשיפה לפעילות שלו.
- מנהל הקהילה מקבל 3 דברים עיקריים – חשיפה (אנשים מדברים על הקהילה וממליצים עליה) + הגדלת מעגל הלקוחות והלקוחות הפוטנציאליים + באופן טבעי בונה את עצמו בתור אוטוריטה בתחומו.
בנוסף, יתרון מדהים עבור בעל העסק – קהילה זו הזדמנות אדירה להבין את הצרכים של חברי הקהילה (חלקם, הם גם לקוחות פוטנציאליים).
לעומת מקומות אחרים, בתוך הקהילה החברים מרגישים מאוד בנוח לשתף דברים, שסביר להניח שלא היו משתפים באף מקום אחר. מתפקידו של מנהל.ת הקהילה הוא לזהות דפוסים חוזרים, ולהעניק להם מענה.
אז אחרי שהבנו מהי קהילה, עכשיו נותר להגדיר מהי “קהילה פיננסית”
קהילה פיננסית נכללת בקטגוריה הרחבה יותר של “קהילות מקצועיות”.
קהילה מקצועית זו קהילה שמהותה העיקרי הוא ידע והתייעצות, סביב הנושא המקצועי של הקהילה.
כן, זו עדיין קהילה ויש בה שיתופים אישיים ופוסטים פחות רשמיים וגם תוכן בנושאים המשיקים לתחום המקצועי של הקהילה, אך מרבית הדיון הוא מקצועי וההוויה בקהילה, היא “פורמלית”.
אחד האתגרים שיש למנהלי קהילה בקהילות מקצועיות באופן כללי, הוא הקושי (הרב) בשמירת הקו הדק שבין תוכן ערכי לתוכן שיווקי. תמיד יש הרגשה שישנו כוח אדיר אשר מנסה למשוך אותו/ה לכיוון השיווקי, ואנחנו המנהלים מקדישים המון אנרגיה בכדי לשמר, לדייק ולתקן במידת הצורך את התכנים שעולים כך שמצד אחד יזוקקו בתור ערך נקי לחברי הקהילה ומנגד גם יעניקו מספיק ערך לקהל המקצועי (אנשי המקצוע), כזה שישמר אצלם את המוטיבציה להמשיך ולשתף מנסיונם המקצועי.
דבר נוסף שמנהל הקהילה חייב להמשיך ולדלוור (מלשון Deliver), שהשקעה פיננסית מסויימת אשר מתאימה לאחד, לאו דווקא תהיה מתאימה לאחר. לעיתים אנשים לא מבינים זאת, וזה עלול לפגוע בהם.
א.נשים הינם שונים מבחינת האופי שלהם, מידת הסיכון שמסוגלים ליטול ולישון איתה טוב בלילה, התקציב האישי שלהם ופרמטרים נוספים, ואת כל אילו צריך להבין מנהל הקהילה ולהעביר לחברי הקהילה. משהו שאנחנו אומרים לרוב – “גודל הסיכוי כגודל הסיכון”.
כאשר נכנס אלמנט ה”כסף”, זה תמיד נעשה מעט מורכב יותר.
כסף הוא נושא רגיש, זה לא חדש לאף אחד. מהסיבה הזו למנהלי הקהילה הפיננסית יש אתגר כפול, מאחר ואת התוכן המקצועי שעולה, הם חייבים לבקר בשבע עיניים, בכדי שיהיה אותנטי ולא יוביל לנזק אישי מצד חברי הקהילה הצורכים אותו. לעיתים מדובר על השקעת כל החסכונות שלנו, אף אחד לא רוצה להיות זה שגרם במישרין או בעקיפין להשקעה לא מוצלחת, במיוחד במקרה כזה.
רשימה קצרה של השקעות פיננסיות נפוצות שתוכלו למצוא בקהילות מהסוג הזה:
השקעות נדל”ן בחו”ל –
התשואה האפסית בהשקעות ובחסכונות העבירה חלק נכבד מהישראלים להשקעות ריאליות, חלקן מתמקד בנדל”ן בחו”ל. המשקיעים הם גם חברות וגופים מוסדיים וגם משקיעים פרטיים קטנים. השקעה בנדל”ן בחו”ל הפכה לאלטרנטיבה מקובלת למי שרוצים להשיג תשואה גבוהה מזו שבתחום הנדל”ן בישראל.
ישנן כמה אפשרויות להשקיע בנדל”ן –
- רכישה ישירה של הנכס והתנהלות אל מול חברת ניהול אשר מסייעת לנו בניהול שלו בשלט רחוק. ההשקעה הזו תיחשב כיותר אקטיבית – מאחר ואנחנו מקבלי ההחלטות בכל הנוגע לנכס.
- רכישה באמצעות קבוצה/קרן השקעות בנדל”ן, כאשר לנו יש אחוז מסויים בבעלות על הנכס, בהתאם לגובה ההשקעה שלנו מסך ההשקעה הכוללת. ההשקעה הזו תיחשב כיותר פסיבית.
- השקעה דרך קרן REIT – קרן ריט הינה תאגיד שמחזיק ומנהל נדל”ן מניב בארץ ו/או בחו”ל כמו בנייני משרדים, מרכזים מסחריים, קניונים, מלונות, מחסנים וכדומה.
- קרנות אלה משתמשות בכסף המושקע בהן כדי לרכוש נכסים ולאחר מכן מחזירות למשקיעים חלק מהתשואה שהן מייצרות כדיבידנד תקופתי.
בדיקות שחייבים לעשות:
- התמצאות פיזית בשטח והצורך לעשות מחקר שוק.
- סוגיות משפטיות במדינה זרה.
- מיסוי במדינה אחרת.
- נגישות – מעקב אחרי הנכס / הפרויקט בשלט רחוק.
- בחינת אפשרויות מימון אטרקטיביות.
קופת גמל להשקעה
קופת גמל להשקעה היא מוצר יחסית חדש (מסוף 2016), אבל כבר מאז השקתה, הייתה נהירה של הציבור למוצר הזה ובצדק. קופת הגמל להשקעה היא קופה שניתן למשוך ממנה את הכסף בכל גיל ולאו דווקא בגיל פרישה. כלומר, היא לא כמו קופות הגמל של פעם, היא בעצם תוכנית חיסכון נזילה.
החוסכים בקופת הגמל להשקעה יכולים לחסוך בקופת הגמל לכל תקופת זמן שירצו, וכן הם יכולים לעבור בין מסלולים שונים בתוך הקופה מבלי שזה יחשב כמימוש ולכן לא יחוייבו במס על הרווח. בעת המשיכה של הכסף הם ישלמו מס רווח הון, אלא אם הם חוסכים כאמור לפנסיה ואז המשיכה (דרך הקצבה) תהיה פטורה.
המוצר מנוהל על ידי הגופים המוסדיים ודמי הניהול בו עשויים להיות סביב ה-0.7% מהצבירה וללא דמי ניהול על ההפקדות. מעבר לכך, זה תלוי ביכולת המיקוח של כל אחד ובנוסף בגובה הכסף המצטבר שאותו מעבירים לבית ההשקעות – ולכן מומלץ לגייס כמה חברים/בני משפחה שיפתחו קופה יחד איתכם, כך תקבלו דמי ניהול אטרקטיביים יותר. נקבעה תקרה שנתית לסכומי ההפקדה בקופת הגמל – כ-71 אלף ש”ח והחיסכון הזה הוא ברמה השמית, כלומר נפתחת קופה פר תעודת זהות.
בחלק מבתי ההשקעות, ניתן להשתמש בקופה כביטחון להלוואה – בתנאים מאוד אטרקטיביים.
במקרים רבים עדיף שלא לממש את הקופה אלא לקחת הלוואה כנגדה.
ניתן להשוות ביצועים של קופות גמל שונות, בלינק כאן.
פוליסת חיסכון
פוליסות חיסכון שנקראות גם פוליסות השקעה הן מכשיר של חברות הביטוח, שנועד להשקעה לטווח קצר ובינוני ובמילים אחרות הן סוג של אלטרנטיבה בעיקר לקרנות הנאמנות (וגם לתעודות הסל).
הכספים עצמם מנוהלים על ידי חברת הביטוח. מדובר במכשיר שמאפשר השקעה ברמות סיכון שונות (ובהתאמה רמות סיכוי שונות), זה לא רק חיסכון סולידי, יש מגוון של אפשרויות לרבות מסלול אג”ח, מסלול מנייתי ושילוב של מניות עם מכשירים יותר סולידיים.
דמי הניהול בפוליסות החיסכון לא נמוכים ביחס לקופות – 0.8% עד 1.2% מהצבירה בממוצע, כשבעיקרון הן יכולות לגבות עד 2%. לחילופין, ניתן להפקיד כל סכום (להבדיל מקופת גמל להשקעה שמוגבלת בהפקדה).ניתן לעבור בין מסלולים בתוך חברת הביטוח ללא תשלום מס (לא נחשב כמכירה/מימוש) והכספים הם נזילים בכל רגע.
גם במקרה הזה (בדומה לקופת הגמל להשקעה), בחלק מהחברות, ניתן להשתמש בפוליסה כביטחון להלוואה – בתנאים מאוד אטרקטיביים.
ניתן להשוות ביצועים של פוליסות חיסכון שונות, בלינק כאן.
בואו נדבר על קהילות וכיצד הן משתלבות במשפך השיווקי של העסק
אם נסתכל על משפך שיווקי קלאסי, נוכל לראות שבתחילת המשפך יש את שלב המודעות/חשיפה (Awareness), שלב זה מורכב משני חלקים עיקריים – חשיפה אורגנית וחשיפה ממומנת.
קהילה דיגיטלית נכנסת בקטגוריה של חשיפה אורגנית והיא עשויה להניע את חברי הקהילה הלאה במורד המשפך.
קהילה דיגיטלית תהיה מורכבת מהחברים שלנו, המכרים שלנו, הלקוחות שלנו, הלקוחות הפוטנציאליים שלנו ומאנשים אשר מתעניינים בתחום בו הקהילה עוסקת ורוצים להיות חלק ממנה, כי משהו ממש טוב קורה בה.
באמצעות התוכן והשיח שיש בקהילה, החברים בה נחשפים לבעל העסק ולפעילות שלו, לתוכן שלו, לערך שלו ואל האישיות שלו.
ואם הם מקבלים ערך אמיתי מהקהילה הזו, אותו הערך שעסקנו בו בהתחלה, יש 3 דברים עיקריים שיתרחשו בעקבות זה (לא בטוח שכל ה-3 אבל לפחות אחד מהם):
1) הם יהפכו להיות השגרירים הנאמנים שלנו, ויספרו עלינו ועל הקהילה המדהימה שלנו. בכך הם יגדילו את כמות האנשים במשפך השיווקי שלנו.
2) הם יצרפו את החברים והמכרים שלהם לקהילה שלנו, כאשר כל אחד מאלה עשוי להפוך בהמשך ללקוח שלנו.
3) הם יהפכו להיות הלקוחות שלנו.
בעצם אותה הקהילה, יש סיכוי טוב שתוביל את החבר/ה בקהילה, לכל אורך המשפך השיווקי, בצורה אורגנית לחלוטין. מנגד כמובן, זה יקרה בזכות המון השקעה ונתינה מצד מנהל/ת הקהילה. זה לא עובד אחרת.
הקהילה, בהינתן שמנוהלת היטב ומהסיבות הנכונות (לא רק למטרת השיווק העצמי), היא מקום מדהים להיחשף לפועלו של מנהל/ת הקהילה. בשלב מסויים במחזור החיים של הקהילה, נוצר “כדור שלג” ע”י החברים אשר מזמינים חברים נוספים להצטרף פנימה לקהילה, אשר גם הם בשלב מסויים מזמינים את החברים שלהם… וכך הלאה.
בעל/ת העסק אינם צריכים לעשות כמעט שיווק ממומן(חיצוני) במקרה הזה, ה”שגרירים” שלהם בקהילה כבר עושים זאת עבורם.
בשורה התחתונה, קהילה דיגיטלית אשר תיבנה בצורה חכמה ומתוכננת היטב, תוביל לכך שבמהלך הדרך בעל העסק יוכל להוריד בהדרגה את הקידום הממומן (החשיפה הממומנת הנ”ל) שעושה ברשת, ולהעביר את המשאבים לטובת ניהול הקהילה שלו/ה, ובצורה זו להגדיל משמעותית את החשיפה ואת קהל הלקוחות שלו/ה, בצורה כמעט פאסיבית – במקום שהוא יחפש אותם, הם ימצאו אותו.
על כותב הפוסט
מקס פרידמן, מלווה בעלי עסקים מתחום ההשקעות והפיננסים בבניית קהילה דיגיטלית כחלק מהאסטרטגיה השיווקית לקידום העסק.
תוכלו למצוא מידע, טיפים, הרצאות וראיונות על ניהול קהילות דיגיטליות, העוסקים בין היתר בתהליך בניית הקהילה, עידוד מעורבות בקהילה, מודלים עסקיים, ויצירת קהילת לקוחות עבור בעלי עסקים
באתר, דף הפייסבוק או ערוץ היוטיוב.